Keď sa povie Tokaj, každému mu hneď napadne lahodné, voňavé dezertné víno zlatej farby, ktorému podľahol už v 17. storočí aj Ľudovít XIV. na svojom dvore. Prvýkrát ho vyrobil Sepsi Laczko Maté v roku 1650 a svoju cestu medzi prvotriednymi slovenskými vínami si razí až do dnes.
Pozývame vás na degustáciu tokajských vín priamo v stredovekej pivnici vo vinárskej oblasti svetového významu Tokaj, kde Vám bližšie predstavia históriu jeho vzniku, technologické postupy pri výrobe tokajských vín a hlavne široký sortiment nezabudnuteľných vín.
Pivničky sú vyhĺbené do krehkého, ale pevného kameňa tufu a skrývajú tekuté poklady domácich pestovateľov. Ich strážcom je socha kráľa Bela IV, ktorý je otcom vinohradníctva na Tokaji. Súbor týchto pivníc sa nachádza aj na zozname Národných kultúrnych pamiatok Slovenska a v súčasnosti sa už len čaká na zápis aj do Zoznamu pamiatok UNESCO.
Zo zemského povrchu sa tak dostanete až do hĺbky 13 metrov. S prvými krokmi Vás ohúri aj príjemná komorná atmosféra, chodbičky osvetlené mihotavým plamienkom sviečok či steny obrastené pivničnou plesňou.
Degustácie sa uskutočňujú v minimálne štvorčlenných skupinkách, pričom máte možnosť si vybrať z troch variant ochutnávok.
Ochutnávky sú organizované celoročne. Je potrebné sa vopred rezervovať emailom alebo telefonicky.
Môže sa Vám hodiť ponuka na Hauzi: ubytovanie Veľká Tŕňa